Loes landsman

Lasondersingel 150

7514BW Ensched

 0031 (0)6 41100731

loeslandsman@icloud.com

opleiding : academie voor beeldende kunsten AKI Enschede, eindexamen 1982.

technieken : schilderen, tekenen ( zwart/wit en pastel), fotografie.

 

 

 

april 2019

Ik heb behoefte om een korte tekst toe te voegen over de laatste jaren waaruit geen nieuwe werken in de galerie voorkomen en geen nieuwe tentoonstellingen in de lijst. 

ik had een paar heel rare jaren met allerlei medische problemen: twee nieuwe heupen, een blindedarmontsteking die bijna fataal was, een gebroken bovenarm doordat iemand me van de fiets reed, staarsteken. ben ik nog wat vergeten?

ik heb wel wat getekend zo nu en dan maar meer ook niet. maar sinds december 2018 ben ik  weer met vrolijke moed aan het werk en hoorde vanmorgen dat ik "goedgekeurd ben" om aan de zomerexpo uitstalling in de van gendthallen in amsterdam mee te doen in de hoop dat ik daar word gekozen voor de echte zomerexpo in de fundatie, zwolle. dat is toch een leuke herstart. ik heb alweer van alles gemaakt en ga dat binnenkort dus ook op de site zetten. en het is hoog tijd dat ik de galerie beter ga indelen. alles sal reg kom.

 

en hier is de tekst die al vele jaren  bovenaan deze pagina met teksten stond:

 

“I am not the sort of artist who immediately turns what happens, to me or to the world, into a painting or a story. Some part of it will turn up somewhere later on, mostly unrecognizable. We artists are like that, we use things” schreef ik in 2007. ( Violence,  Colorsnotebook, uitg. Birkhäuser/Fabrica.)  En zo is dat. Mijn werk heeft normaal gesproken geen boodschap maar het gaat wel ergens over. En een enkele keer gaat het heel direct ergens over, de Golfoorlog bijvoorbeeld.

 

De laatste jaren doe ik meer dan vroeger met landschap, in alle technieken . In dat landschap is vaak een menselijke ingreep, sporen van bewoning. Ik neig ernaar te denken dat dat het landschap boeiender maakt, zowel in de werkelijkheid als in de kunst. Misschien zelfs dat dat pas het landschap betekenis geeft, de mogelijkheid van een emotie, het begin van gedachten. En dan bedoel ik niet dat het niet heerlijk is om ergens rond te zwerven waar niets van die dingen te zien is. Maar daar ben ik dan met andere dingen bezig dan wanneer ik een landschap teken of schilder.

 

En soms staat opeens de mens op de deur te kloppen om in het werk te worden toegelaten.

 

Ik ben indertijd begonnen met lyrisch abstract werk maar tussen 1980 en 1990 kwamen er steeds meer verwijzingen naar de werkelijkheid in het werk binnensluipen. In de tekeningen gebeurde dat eerder dan in de schilderijen . Eind 1990 stond er opeens duidelijk een mens op mijn schilderij of eigenlijk zat hij en hij zwaaide merkwaardigerwijs vanaf Cap Griz Nez naar Engeland aan de overkant. Ik was daar onthutst over maar vanaf die dag was het abstracte werken geheel over.

Ook nu is het nog zo dat tekenwerk vaak realistischer is dan de schilderijen zijn.

 

Ik heb mijn werk eenvoudig ingedeeld in drie perioden :  1 is 2000-2010,  2 is 1990-2000,  3 is 1980-1990.  Werk dat in 2010 ontstaat zal ik voorlopig “recent werk” noemen.